Praca dzieci na Madagaskarze
8 marca, 2021Wycieczka do „Ekologicznej Wioski”
19 marca, 2021Już od miesiąca nasi studenci pod czujnym okiem koordynatorki Ony, we współpracy z Julką studentką dietetyki z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu realizują projekt naukowy mający na celu określenie sposobu żywienia dzieci objętych opieką fundacji.
Projekt jest kontynuacją szerokich badań żywieniowych, które miały miejsce dwa lata temu w ramach studenckiego projektu Misja Madagaskar. Podczas niego określano m.in stan odżywienia i wydolność fizyczną naszych dzieci, a także zrealizowano szereg zajęć edukacyjnych o tematyce żywieniowo-zdrowotnej i zapewniono doraźną pomoc w postaci suplementów diety i odżywek dla niemowląt.
Projekt jest kontynuacją szerokich badań żywieniowych, które miały miejsce dwa lata temu w ramach studenckiego projektu Misja Madagaskar.
Tym razem projekt realizowany jest na odległość i opiera się na technice zdalnego fotografowania żywności. Nasi studenci po krótkim przeszkoleniu codziennie wykonują kilka odpowiednio wyskalowanych zdjęć posiłków oferowanych w kantynie Saint Joseph Collage. Robią zdjęcia talerza przed zjedzeniem przez dzieci posiłku i już po nim, aby wziąć pod uwagę ewentualne resztki. Skrupulatnie zapisują również wszystkie użyte produkty spożywcze łącznie z przyprawami i napojami. Wymierzają talerze i sztućce, które zostały ujęte w próbie. Na podstawie zdjęć po wpisaniu ilości poszczególnych składników do programu dietetycznego, będziemy w stanie określić średnią wartość odżywczą porcji, oraz stopień zróżnicowania sposobu żywienia, a w przyszłości modyfikować jadłospis tak, aby był jak najlepiej zbilansowany i dostarczał dzieciom wszystkich niezbędnych składników pokarmowych.
Projekt potrwa jeszcze około 2 tygodni. Po tym czasie z niecierpliwością będziemy oczekiwać na wyniki.