W październiku 2018 roku odbyła się Misja Madagaskar. Była akcja charytatywna o charakterze żywieniowym, w której wzięli udział studenci i pracownicy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Na zaproszenie naszej fundacji w ramach wolontariatu studenci dietetyki i technologii żywności przeprowadzili szereg badań stanu odżywienia niemal 300 dzieci. Nasi podopieczni zostali dokładnie zmierzeni i zważeni, oszacowano dla nich ryzyko niedożywienia, a także sprawdzono poziom ich wydolności fizycznej. Studenci pobrali także próbki włosów i śliny dzieci oraz próbki gleby i wody w celu określenia stopnia skażenia metalami ciężkimi.

Istotnym elementem projektu było również edukacja żywieniowo-zdrowotna. W ramach cyklu kilkunastu zajęć dzieci zdobyły wiedzę na temat źródeł witamin i składników mineralnych w żywności, dowiedziały się dlaczego nadmiar cukru szkodzi, nauczyły się układać piramidę zdrowego żywienia z dostępnych lokalnych produktów, spróbowały różnych smaków trenując swoje kubki smakowe oraz co sprawiło im największą radość – wzięły udział w warsztatach higienicznych, podczas których na własnym przykładzie dowiedziały się jak bardzo brudne są ich dłonie i jama ustna bez zachowania należytej higieny. A co najważniejsze w sposób praktyczny nauczyły się o tę higienę dbać porządnie myjąc zęby i ręce!

Istotnym elementem projektu było również edukacja żywieniowo-zdrowotna

W ramach Misji Madagaskar dostarczona została również pomoc doraźna w postaci suplementów diety, żywności specjalnego przeznaczenia medycznego (jak m.in. odżywki dla niemowląt),środków higienicznych oraz artykułów szkolnych.

To był niezwykle wartościowy czas dla wszystkich!